Кето питки с бадемово брашно и хуск

Кето питки с бадемово брашно и хуск

Кето хлебчетата, освен че са много вкусни, са изключително бързи и лесни за направа. Не е нужно да можете да месите или пък да ги чакате да втасат няколко пъти.

Питките са подходящи за консумация и от хора, които са на така известната напоследък кето диета. Тя представлява хранителен режим с много ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини.

Основните съставки на здравословните питки са бадемово брашно, белтъци и хуск.

Бадемовото брашно е брашно без глутен и представлява фино смели бадеми – може да си купите готово такова или да смелите бадеми сами. Дори и да не са фино смлени, се получават страхотни питки.

Хускът представлява люспи, извлечени от растението бял живовляк. Съставен е основно от фибри и действа благоприятно на храносмилателната система. Често се използва в подобни печива без глутен, тъй като е свързващата съставка, която обединява тестото.

Ето я и рецептата.

Необходими продукти:

  • 140 гр бадемово брашно
  • 3 с.л. (12 гр) хуск
  • 3 белтъка
  • 1 1/2 ч.л. (5 гр) бакпулвер
  • щипка сол
  • 1 ч.л. чубрица
  • 1 ч.л. оцет
  • За поръсване: сол, слънчоглед, чиа или други ядки/семена по желание

Начин на приготвяне:

Смесете сухите съставки – бадемовото брашно, хуска, бакпулвера, солта и чубрицата. Разбърквайте ги и към тях добавете оцета и белтъците. Оставете сместа за 5-10 мин. след което с влажни ръце оформете питки (така се оформят много по-лесно и бързо).

Смесете в купичка сол, чиа, слънчоглед или ядките/семената, които ще използвате. Оваляйте топчетата в своя микс ги подредете в тавичка, покрита с хартия за печене. Притеснете топчетата леко с пръсти. Аз оформих 4 питки.

Изпечете хлебчетата в предварително загрята фурна на 175 градуса за 35 минути или до готовност.

След като са готови може да ги намажете с масло и да поръсите с шарена сол.

Кето питки с бадемово брашно и хуск

Едно кето хлебче (при общо 4 бр.) има хранителни стойности:

  • 221 калории
  • 8 гр въглехидрати
  • 17,2 гр мазнини
  • 10,4 гр белтъчини

Автор: Катрин Моллова