Сочна баница с овесени ядки и извара

Сочна баница с овесени ядки и извара

Баницата на баба – сочна, ухаеща невероятно, изкушаваща.
Можете ли да си я представите също толкова вкусна (добре де – поне достаа доближаваща се), но с овесените ядки вместо кори или бяло брашно…?

За първи път изпробвах по-здравословен и нискокалоричен вариант на традиционната българска баница и се получи изключително сочна и вкусна!

Ето я и рецептата!

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 300 гр кисело мляко
  • 300 гр извара
  • 1 ч.л. сода
  • 1 ч.л. сол
  • 50 гр краве масло, разтопено
  • 200 гр овесени ядки, фини
  • 50 мл прясно мляко
  • За поръсване: слънчоглед, чиа или други ядки/семена по желание

Начин на приготвяне:

Разбийте 3-те яйца (4-тото е за заливка), а след това към тях добавете киселото мляко със содата и изварата. Накрая – овесените ядки , половината (25 гр) от разтопеното краве масло и солта. Разбъркайте добре.

Изсипете сместа в тавичка, покрита с хартия за печене на дъното и намазнена с малко масло, за да не залепне.

В купичка смесете остатъка от кравето масло, 1 яйце и 50 мл прясно мляко. Залейте баницата и по желание поръсете със сусам, тиквени семки, слънчоглед или др. Аз използвах слънчоглед и чиа.

Изпечете баницата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути или до готовност.

Аз разрязах готовата баница на 8 парчета.

Едно парче баница с овесени ядки има хранителни стойности:

  • 230 калории
  • 19,8 гр въглехидрати
  • 10,4 гр мазнини
  • 14,6 гр белтъчини

Автор: Катрин Моллова