Баницата на баба – сочна, ухаеща невероятно, изкушаваща.
Можете ли да си я представите също толкова вкусна (добре де – поне достаа доближаваща се), но с овесените ядки вместо кори или бяло брашно…?
За първи път изпробвах по-здравословен и нискокалоричен вариант на традиционната българска баница и се получи изключително сочна и вкусна!
Ето я и рецептата!
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 300 гр кисело мляко
- 300 гр извара
- 1 ч.л. сода
- 1 ч.л. сол
- 50 гр краве масло, разтопено
- 200 гр овесени ядки, фини
- 50 мл прясно мляко
- За поръсване: слънчоглед, чиа или други ядки/семена по желание
Начин на приготвяне:
Разбийте 3-те яйца (4-тото е за заливка), а след това към тях добавете киселото мляко със содата и изварата. Накрая – овесените ядки , половината (25 гр) от разтопеното краве масло и солта. Разбъркайте добре.
Изсипете сместа в тавичка, покрита с хартия за печене на дъното и намазнена с малко масло, за да не залепне.
В купичка смесете остатъка от кравето масло, 1 яйце и 50 мл прясно мляко. Залейте баницата и по желание поръсете със сусам, тиквени семки, слънчоглед или др. Аз използвах слънчоглед и чиа.
Изпечете баницата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути или до готовност.
Аз разрязах готовата баница на 8 парчета.
Едно парче баница с овесени ядки има хранителни стойности:
- 230 калории
- 19,8 гр въглехидрати
- 10,4 гр мазнини
- 14,6 гр белтъчини
Автор: Катрин Моллова