Гранола представлява запечени овесени ядки, ядки и сушени плодове с малко мазнина (използваме кокосово олио) и подсладител (мед), и се счита за по-хрупкава от традиционното мюсли.
Току-що изпечената гранола ухае невероятно и е толкова вкусна и хрупкава! Освен това обаче, има не едно и две предимства:
- Приготвя се бързо и не е трудоемка. Просто всичко не смесва, бърка се и се пече като се разбърква тук там, за да не изгори и да се изпече равномерно!
- Перфектна идея е за рецепта тип “опразване на шкафовете”! Към рецептата са описани точните количества на използваните съставки, но в никакъв случай не е нужно да използвате същите продукти и количества. По-скоро е важно да видите какъв е принципът. Ако имате другите ядки – сложете тях. Ако искате гранолата ви да е по-сладка – увеличете меда или след като се изпече добавете шоколад. Така от топлината на вашата гранола той ще се разтопи и тя ще стане още по-вкусна и шоколадова!
- Гранолата е подсладена единствено от меда и от сушените плодове, тоест няма добавена захар и знаете точно какво съдържа, за разлика от някои готови мюслита в търговските вериги.
- МНОГО Е ВКУСНА! И свършва бързо – ето защо и няма информация за енергийните стойности.
Също така:
- Идеална е за закуска, но не само. Комбинира се перфектно с кисело и прясно мляко, но може да се хапва като следобедна закуска или просто снакс без добавяне на мляко/сок.
- Съхранява се лесно – достатъчно е когато изстине да я преместите в стъклен буркан, който да приберете в някое шкафче.
- От домашната гранола може да си направите и други здравословни рецепти. Би била перфектна съставка за здравословен гранола бар например. Към готовата гранола може да се добави още мед, фъстъчено масло, тахан, кокосово олио, шоколад – на парченца или направо разтопен, кокос и каквото имате под ръка, и от готовата смес да си оформите гранола барове – перфектен вариант при разходки навън.
- Ако по някаква причина избягвате консумацията на глутен, може да си приготвите домашна безглутенова гранола като подберете овесени ядки без глутен.
Ето и как да си направите бързо и лесно домашна гранола!
Необходими продукти:
- 200 г овесени ядки
-
50 г орехи
- 20 г лешници
- 20 г ленено семе
- 40 г слънчоглед
- 30 г тиквени семки
- 60 г мед
- 10 г кокосово олио
- 20 г вода
- 10 г чиа
- 10 г какаови зърна, леко счукани
- 50 г сушени сини сливи, нарязани
- 30 г сушени кайсии, нарязани
- 20 г фурми, нарязани
- 20 г сушени череши
-
20 г кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
В купа смесете овесените ядки, орехите, лешниците, лененото семе, слънчогледа и тиквените семки.
В тиган смесете меда, кокосовото олио и водата. Загрейте леко и бъркайте докато се получи еднородна смес. Изсипете я в купата с овесените ядки и разбъркайте добре.
Разпределете сместа в тавичка, покрита с хартия за печене на дъното и печете в предварително загрята на 180-200 градуса фурна. Бъркайте периодично, за да се изпече равномерно и да не загори. Печете около 15 минути или до получаване на златист цвят.
В купа смесете чиата, какаовите зърна, сушените сини сливи, череши и кайсии, фурмите и кокосовите стърготини. Разбъркайте ги и ги добавете към гранолата. Отново разбъркайте и разпределете гранолата равномерно върху тавичката.
Печете още няколко минути като разбърквате тук-там и.. това е! Вашата вкусна домашна гранола е готова!
Вижте как да си приготвите здравословна баница с овесени ядки, кокосова палачинка, солен кекс без глутен или някоя от другите рецепти в блога ни.
Автор: Катрин Моллова