Кекс без глутен

Кекс без глутен

“Той е като гъба!” е винаги първото, което ми идва на ум когато заухае на соления кекс.

Едно от главните предимства на кекса, освен невероятният му аромат и “пухената” му текстура е, че е изключително лесен и бърз за приготвяне – просто всички продукти се смесват, разбъркват се и сместа се пече! Не отнема повече от 5 минути.

Брашната, които ще използваме, са оризово и царевично, тъй като и двете не съдържат глутен. Съответно безглутеновия солен кекс е подходящ за хора с глутенова непоносимост и други заболявания, при които не се препоръчва консумацията на глутен, и от всички, които го избягват.

В рецептата използваме извара, но може наполовина или изцяло да я замените със сирене и евентуално да пропуснете добавянето на сол.

Освен този кекс, препоръчвам да изпробвате и рецептата за сочна баница с овесени ядки.  Баницата може да е безглутенова, ако използвате безглутенови овесени ядки.

Ето я и рецептата за така сочния и вкусен безглутеновия кекс!

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 600 гр кисело мляко
  • 80 гр краве масло, разтопено
  • 2 ч.л. сода
  • 1 ч.л. сол
  • 180 гр оризово брашно
  • 180 гр царевично брашно
  • 300 гр извара

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата, а след това към тях добавете киселото мляко със содата, солта и разтопеното масло. Разбъркайте добре и добавете брашната – оризовото и царевичното, а накрая – изварата. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес.

Изсипете сместа в тавичка, покрита с хартия за печене на дъното и намазнена с малко масло, за да не залепне.

Кекс без глутен

Изпечете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути или до готовност.

При получаване на 16 парчета, 

Едно парче солен кекс без глутен има хранителни стойности:

  • 171 калории
  • 19,6 гр въглехидрати
  • 7,1 гр мазнини
  • 7,7 гр белтъчини

Автор: Катрин Моллова