“Той е като гъба!” е винаги първото, което ми идва на ум когато заухае на соления кекс.
Едно от главните предимства на кекса, освен невероятният му аромат и “пухената” му текстура е, че е изключително лесен и бърз за приготвяне – просто всички продукти се смесват, разбъркват се и сместа се пече! Не отнема повече от 5 минути.
Брашната, които ще използваме, са оризово и царевично, тъй като и двете не съдържат глутен. Съответно безглутеновия солен кекс е подходящ за хора с глутенова непоносимост и други заболявания, при които не се препоръчва консумацията на глутен, и от всички, които го избягват.
В рецептата използваме извара, но може наполовина или изцяло да я замените със сирене и евентуално да пропуснете добавянето на сол.
Освен този кекс, препоръчвам да изпробвате и рецептата за сочна баница с овесени ядки. Баницата може да е безглутенова, ако използвате безглутенови овесени ядки.
Ето я и рецептата за така сочния и вкусен безглутеновия кекс!
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 600 гр кисело мляко
- 80 гр краве масло, разтопено
- 2 ч.л. сода
- 1 ч.л. сол
- 180 гр оризово брашно
- 180 гр царевично брашно
- 300 гр извара
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата, а след това към тях добавете киселото мляко със содата, солта и разтопеното масло. Разбъркайте добре и добавете брашната – оризовото и царевичното, а накрая – изварата. Разбъркайте до получаване на хомогенна смес.
Изсипете сместа в тавичка, покрита с хартия за печене на дъното и намазнена с малко масло, за да не залепне.
Изпечете кекса в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути или до готовност.
При получаване на 16 парчета,
Едно парче солен кекс без глутен има хранителни стойности:
- 171 калории
- 19,6 гр въглехидрати
- 7,1 гр мазнини
- 7,7 гр белтъчини
Автор: Катрин Моллова