Лятото е към края си, загатват нежно сочните и добре узрели смокини!
И докато още ги има, бързам да споделя една много лесна рецепта за кекс с тях.
Кокосовият сладкиш е много лек десерт и не съдържа глутен. Основните му съставки са кокосови стърготини, яйца и смокини. Подслаждаме го със стевия, а допълнителна сладост му придават смокините. Ето защо е за предпочитане да изберете добре узрели такива.
Ако мислите, че няма да Ви е достатъчно сладък, може да добавите повече стевия или друг подсладител по избор (например кокосова захар, еритритол, сушени плодове).
Кокосовият кекс е подходящ за закуска и следобедно хапване, а също така е много удобно да го съхраните в кутия, която да вземете със себе си на работа, разходка или поход в планината например:).
Освен този десерт, препоръчвам да изпробвате и рецептите за сурови веган бонбони с банан, протеинови бонбони и крем карамел със стевия!
Ето я и рецептата за лекия безглутенов кекс с кокосови стърготини!
Необходими продукти:
- 5 яйца
- 200 гр кокосови стърготини
- 1 1/2 ч. л. течна стевия
- 500 гр смокини, добре узрели
- 70 гр орехи
- Кокосово олио за намазняване на формата за печене
Начин на приготвяне:
Разбъркайте яйцата и към тях добавете стевията и кокосовите стърготини.
Нарежете на малки купчета 200 гр смокини и ги добавете към сместа. Разбъркайте с натиск, за да смачкате леко смокините – така те допълнително ще придадат сладост на сместа.
Нарежете/начупете орехите и добавете около 50 гр от тях към сместа.
Сложете хартия за печене на дъното на тавичка (използвах тавичка с размери 30х20 см) и я намазнете леко с кокосово олио. Изсипете сместа, разпределете я равномерно и я притеснете с пръсти.
Нарежете останалите 300 гр смокини на лентички и ги подредете върху кекса. Леко може да ги притиснете. Поръсете с останалите орехи (около 20гр).
След изпичане по желание поръсете с канела.
Може да консумирате кокосовия сладкиш както веднага, така и след като е добре охладен.
При получаване на 12 парчета,
Едно парче безглутенов кокосов кекс има хранителни стойности:
- 207 калории
- 10,2 гр въглехидрати
- 16,1 гр мазнини
- 5 гр белтъчини
Автор: Катрин Моллова