Най-бързият веган сладолед

Най-бързият веган сладолед

Лято е! Или казано “по-сладко” – време е за сладолед! Най-приятното (или делящо си първите позиции с морето) и разхлаждащо удоволствие, с което да се поглезите през ставащите все по-горещи летни дни!

Макар толкова изкушаващ и намиращ се и в най-малките квартални магазинчета обаче, често готовият сладолед във веригите е пълен с редица не особено хранителни съставки. И разбира се – завидни количества захар, глюкозен и глюкозо-фруктозен сироп.

За щастие производството с качествени съставки става  все по-популярно и за хората има значение точно с какво се хранят. Съответно и сладоледът се предлага в много по-добри алтернативи, а разнообразието от вкусове става по-необятно.

Все пак обаче като ви се дояде сладолед… го искате веднага! И ако няма някоя готина сладоледена къща около вас, използваща истински продукти, алтернативата да си го приготвите вкъщи за няколко минути, не звучи никак зле. А това, че е веган, плодов и без никаква захар са си сериозни предимства в полза на това да запретнете ръкави!

Ето и как да си направите най-бързия и лесен веган сладолед с банани, боровинки, шоколадова глазура и парченца лешници. Без никаква добавена захар!

Необходими продукти (за около 2 пълни чаши):

За сладоледа:

 • 300 г парченца банани (около 2 банана), предварително замразени за няколко часа
 • 60 г боровинки, предварително замразени за няколко часа (продават се и замразени)

За шоколадовата глазура:

 • 5 г какао
 • 5 г кокосово масло, разтопено
 • 20 г агаве

За поръсване:

 • 10 г лешници
 • няколко замразени боровинки

Начин на приготвяне:

Приготвяне на сладоледа:

За да си приготвите плодовия сладолед е необходимо да замразите за няколко часа резенчета банани, както и боровинки. В някои големи вериги се предлагат пакетирани замразени боровинки – доста удобно за извън сезона им.
Изкарайте замразените банани и ги оставете леко да отдръпнат за 5-10мин. Ако са прекалено твърди е възможно да счупите кухненския робот, който използвате.
Поставете чашите, които ще използвате, във фризер за няколко минути.

В чопър / кухненски робот блендирайте бананите до получаване на хубав и “въздушен” крем. Узрелите банани са достатъчно сладки, но ако желаете може да добавите агаве, мед или друг подсладител.

Разпределете половината в изстудените чаши. Към остатъка в чопъра добавете замразените боровинки и разбийте или до хомогенност, или оставете цели плодчета. Разпредете сместа в чашите.

Приготвяне на глазурата:

Разтопете кокосовото масло, ако е твърдо. Добавете агаве и разбъркайте (с телена бъркалка е най-лесно). Добавете пресятото какао и бъркайте до получаване на лъскава шоколадова глазура.
Разпределете глазурата върху плодовия сладолед, поръсете с парченца лешници и боровинки.

Забележки:
*Ако предпочитате шоколадов сладолед, добавете малко какао към банановия крем и ако имате нужда – подсладител на вкус.
*Може да добавите към сладоледа най-разнообразни плодове, ядки, шоколад и дори парченца бисквити.
*Сладоледът може да се консумира веднага или да се охлади за малко. Ако ви остане за друг ден има 2 варианта: да го хапнете така или да го блендирате набързо отново, за да стане по-кремообразен.

При получаване на 2 веган сладоледа, всеки има хранителни стойности:

 • 240 калории
 • 47 гр въглехидрати
 • 3,9 гр мазнини
 • 2,7 гр белтъчини

Вижте как да си приготвите сурови веган бонбони с банан, хрупкава домашна гранола или някоя от другите рецепти в блога ни.

Автор: Катрин Моллова