Лято е! Или казано “по-сладко” – време е за сладолед! Най-приятното (или делящо си първите позиции с морето) и разхлаждащо удоволствие, с което да се поглезите през ставащите все по-горещи летни дни!
Макар толкова изкушаващ и намиращ се и в най-малките квартални магазинчета обаче, често готовият сладолед във веригите е пълен с редица не особено хранителни съставки. И разбира се – завидни количества захар, глюкозен и глюкозо-фруктозен сироп.
За щастие производството с качествени съставки става все по-популярно и за хората има значение точно с какво се хранят. Съответно и сладоледът се предлага в много по-добри алтернативи, а разнообразието от вкусове става по-необятно.
Все пак обаче като ви се дояде сладолед… го искате веднага! И ако няма някоя готина сладоледена къща около вас, използваща истински продукти, алтернативата да си го приготвите вкъщи за няколко минути, не звучи никак зле. А това, че е веган, плодов и без никаква захар са си сериозни предимства в полза на това да запретнете ръкави!
Ето и как да си направите най-бързия и лесен веган сладолед с банани, боровинки, шоколадова глазура и парченца лешници. Без никаква добавена захар!
Необходими продукти (за около 2 пълни чаши):
За сладоледа:
- 300 г парченца банани (около 2 банана), предварително замразени за няколко часа
-
60 г боровинки, предварително замразени за няколко часа (продават се и замразени)
За шоколадовата глазура:
- 5 г какао
- 5 г кокосово масло, разтопено
- 20 г агаве
За поръсване:
-
10 г лешници
- няколко замразени боровинки
Начин на приготвяне:
Приготвяне на сладоледа:
Приготвяне на глазурата:
При получаване на 2 веган сладоледа, всеки има хранителни стойности:
- 240 калории
- 47 гр въглехидрати
- 3,9 гр мазнини
- 2,7 гр белтъчини
Вижте как да си приготвите сурови веган бонбони с банан, хрупкава домашна гранола или някоя от другите рецепти в блога ни.
Автор: Катрин Моллова